Narın faydaları nelerdir? Nar hangi hastalıklara iyi gelir ve kaç kaloridir?

 Nar, özellikle Batı Asya'da ve Akdeniz çevresinde ve ayrıca Amerika dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde iklimin uygun olduğu yerlerde yetiştirilen bir çalı (Punica granatum L.) köklü meyvesidir. Türkiye’de de oldukça yoğun tüketilmektedir. Peki, narın faydaları nelerdir ve hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, nar hakkında merak edilen bilgiler, narın faydaları ve besin değeri…

Narın faydaları nelerdir? Nar hangi hastalıklara iyi gelir ve kaç kaloridir?

Narın parlak rengi ve benzersiz şekli sizi cezbetmeye yetmiyorsa, sağlığa olan faydalarının sizi onu yemek için ikna edeceği kesin! Nar çok sık tüketilen bir meyve… Ayrıca narın faydaları da oldukça fazla. Peki, nar hangi sağlık sorunlarına iyi gelir, faydaları nelerdir ve kaç kaloridir? Antioksidanlar, A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olan nar, şüphesiz düzenli olarak tükettiğinizde besleyici özelliği yoğun bir meyvedir!

NARIN FAYDALARI

1. KEMİKLERİNİZİ GÜÇLENDİRİR

Kemik sağlığınızı doğal olarak artırabilecek bir şey arıyorsanız, o halde nardan başkasına bakmayın. Meyve, yüksek flavonoid içeriği nedeniyle kemik yoğunluğu kaybını önlemeye yardımcı olur. Bu flavonoidler vücuttaki herhangi bir iltihapla savaşır, aksi takdirde kıkırdak hasarı ve osteoartrit gibi sorunlara yol açar.

Dahası, Journal of Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, nar özünün osteoartritli insanlar arasındaki eklem hasarından sorumlu olan enzimleri bloke edebileceğini öne sürüyor.

2. STRESİ AZALTIR

Narın vücuttaki oksidatif stresi azalttığı biliniyor, ancak bunun dışında psikolojik stresi azaltmaya da yardımcı olabilir. Kraliçe Margaret Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, düzenli olarak nar suyu tüketen kişilerin vücutlarında daha düşük kortizol hormonu seviyelerine sahip olduğunu buldu. Öyleyse, şimdi biraz nar yiyip stresli bir gün geçirmek isteyebilirsiniz?

3. BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIR

Nar, antioksidanlar ve C vitamini açısından zengindir, bu da onu bağışıklık güçlendirici harika bir besin haline getirir. C vitamini antikorları güçlendirmeye yardımcı olur ve bu da vücudunuzun hastalığa neden olan mikroplarla savaşmasına yardımcı olur.

4. SİNDİRİMDE YARDIMLAR

Nar harika bir lif kaynağıdır ve hepimiz sağlıklı bir sindirim sistemi için lifin önemini biliyoruz. Diyetinize nar eklemek, sağlığı geliştirmenin en kolay ve en lezzetli yoludur!

5. HAFIZAYA FAYDALIDIR

Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisinde yayınlanan bir çalışmada, sadece yaklaşık iki gram nar ekstresinin hafıza eksikliğini önleyebileceği bulundu. Başka bir çalışmada, yaklaşık 250 ml nar suyu tüketmenin görsel ve sözel hafıza gücünü artırabileceğini buldular.

6. KALBİ SAĞLIKLI TUTAR

Narın tansiyonu düşürdüğü kanıtlanmıştır. Phytotherapy Research dergisinde yayınlanan bir araştırma, katılımcıların iki hafta boyunca günde yaklaşık 150 ml nar suyu tüketmelerini sağladı. İki hafta sonra kan basıncında önemli bir düşüş kaydettiler. Ve bildiğiniz gibi hipertansiyon, kalp felçlerinin önde gelen nedenlerinden biridir. Bu yüzden kalp sağlığınızı iyileştirmek için düzenli olarak nar tüketin.

Ancak kalp hastası iseniz, önce doktorunuza danışmadan herhangi bir değişiklik yapmayınız.

NAR BESİN DEĞERİ

Narların etkileyici bir besin profili vardır - bir fincan (174 gram) taneler (2) şunları içerir:

  • Elyaf: 7 gram
  • Protein: 3 gram
  • C Vitamini: Günlük ihtiyacın %30'u
  • K Vitamini: Günlük ihtiyacın %36'sı
  • Folat: Günlük ihtiyacın %16'sı
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın %12'si
Nar taneleri de çok tatlıdır, bir fincan nar tanesi 24 gram şeker ve 144 kalori içerir.

Yorumlar