Kefirin faydaları nelerdir? Mutlaka tüketilmesi gereken besin deposu kefirin insan sağlığına faydaları
Kefir, ekzopolisakkaritler, laktik asit bakterileri ve kefir tahılında bulunan mayalar kullanılarak keçi, inek veya hindistan cevizi sütünün simbiyotik fermantasyonu yoluyla oluşturulan karmaşık bir süt ürünüdür. Peki, kefirin faydaları nelerdir ve bu çok yararlı ve besleyici süt ürünü hangi sağlık sorunlarına iyi gelir? Kefir taneleri, kullanılan kültür yöntemine bağlı olarak tipik olarak 30 ila 50 bakteri ve maya suşu içerir. İşte, kefirin faydaları ve besin değeri…
Kefir Türkiye'de oldukça yoğun tüketilmektedir ve bakkallardan marketlere kadar birçok yerde satışı vardır. Peki, kefirin faydaları nelerdir ve bu mucizevi süt ürünü hangi hastalıklara iyi gelmektedir? Kefirin ilk kaydedilen faydası, iyi bir sağlık ve uzun ömürlülüğü teşvik etmede 'normal' bağırsak bakteriyel mikrobiyomunun potansiyel avantajlarıyla bağlantılıdır. Süt gibi, kefir de sadece protein ve kalsiyum açısından değil, aynı zamanda K vitamini açısından da zengindir. Özellikle kalsiyumun mevcudiyeti, diyabet riskinde de bir azalma ile ilişkilendirilmiştir.
KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR? KEFİRİN ÖZELLİKLERİ
Kefir, laktoz intoleransı olan kişiler için güvenli midir?
Sütten yapılmasına rağmen kefir, laktoz intoleransı olanlar için alternatif bir kalsiyum kaynağı olarak kullanılabilir. Bunun nedeni, fermantasyon sürecinin kefirde bulunan laktoz konsantrasyonunu büyük ölçüde düşürmesidir.
Anti-fungal ve antibakteriyel özellikler
Araştırmalar, kefirin bir dizi antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bir dizi patojenik mantar ve bakteri türüne karşı test edildiğinde, kefirin mikrobiyal büyümeyi engellemede birkaç antibiyotik kadar etkili olduğu bulunmuştur.
L. acidophilus ve L. kefiranofaciens gibi kefirde bulunan bazı bakteri türlerinin, E. coli ve salmonella gibi bir dizi patojenik organizmaya karşı bağımsız antimikrobiyal aktivite gösterdiği bulunmuştur.
Araştırmalar, bu özelliklerinden dolayı kefirin yalnızca gıda kaynaklı patojenlerle mücadelede değil, aynı zamanda gastroenterit ve vajinal enfeksiyonların önlenmesinde ve tedavisinde de faydalı olabileceğini göstermektedir.
Kolesterol üzerindeki etkisi
Koroner kalp hastalığı, batı dünyasında en yaygın ölüm nedenlerinden biridir ve yüksek kolesterol seviyelerinin başlıca katkısıdır. Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı, durumu geliştirme riskini azaltmak için önemlidir. Araştırmalar, sütün ve dolayısıyla kefir gibi fermente edilmiş süt ürünlerinin kolesterol seviyelerini düşürebildiğini göstermiştir. Fermantasyon işlemi sırasında kefir taneleri, sütteki genel kolesterol seviyelerini yaklaşık %41 ila 84 oranında azaltabilir.
Probiyotik özellikler
Probiyotikler, tüketim üzerine çeşitli sağlık yararları sağlayabilen canlı mikroorganizmalardır. Lactobacillus, vücudun bağışıklık sistemini düzenleme ve doğası gereği patojen olan bakteri ve parazitlerin büyümesini engelleme kabiliyeti nedeniyle tipik olarak bir probiyotik olarak kullanılan bir kefir türüdür. Probiyotik olarak kullanımı genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, bazı suşlar, sepsis ve endokarditin başlangıcıyla ilişkilendirilmiştir, ancak bu çoğunlukla altta yatan ciddi tıbbi hastalıkları olan kişilerde görülür.
Kemik sağlığı
Kefir, kemik sağlığında rol oynadığı düşünülen iyi bir kalsiyum ve K vitamini kaynağıdır. Araştırmalar, yeterli kalsiyum alımının kırık ve osteoporoz gelişme riskini azaltabileceğini göstermiştir. Laktaz eksikliği, düşük kalsiyum alımının yaygın bir nedenidir. Bu rahatsızlığı olanlar için kefir tüketimi, önerilen günlük kalsiyum alımına ulaşmalarını sağlayabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder