Avokado faydaları: Mucize meyve avokadonun faydaları neler ve hangi hastalığa iyi gelir?
Avokadonun faydaları, bu meyveyi tüketmek isteyenler ya da diyetlerinin içerisinde bu meyveyle karşılaşanlar için merak konusunu oluyor. Peki, Avokadonun faydaları nelerdir ve bu mucize meyve hangi hastalıklara iyi gelir? Bilindiği üzere avokado çekirdeği olan bir meyvedir ve farklı kullanım alanları vardır. Bu başlık altında, avokadonun faydaları ve iyi geldiği rahatsızlıklar yer almaktadır.
Avokado sağlığa oldukça faydalı bir meyve… Üstelik diyet yapanların da en iyi dostu! California Halk Sağlığı Departmanına (CDPH) göre, Orta Amerika avokado ağacı yaklaşık 7.000 yıl önce Güney Meksika ve Kolombiya'da ortaya çıktı. 16. yüzyılda Aztekler ve İnkalar, avokadoyu İspanya'ya gelenler ile paylaştı ve ardından onlara aguacate adını verdiler. Peki, bu kadar eski bir tarihi olan avokadonun faydaları nelerdir ve hangi hastalığa iyi gelir? İşte, avokado besin değer, kalorisi ve faydaları hakkında bilgiler…
Avokadonun içinde ne var? Temel besin değerleri
ABD Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi'ne (NCBI) göre, bunlar bir avokadonun yaklaşık yarısı veya 68 gram (g) için besin değerleri şu şekildedir:
- Kalori 114
- Diyet lifi 6 g
- Toplam şeker 0,2 g
- Potasyum 345 miligram (mg)
- Sodyum 5.5 mg
- Magnezyum 19,5 mg
- A vitamini 43 mikrogram (μg)
- E vitamini 1.3 mg
- K vitamini 14 μg
- B-6 Vitamini 0.2 mg
- Tekli doymamış yağ asitleri 6,7 g
USDA veri tabanında ortak kullanıma göre sebze olarak sınıflandırılmasına rağmen avokado, etli posası ve iri tohumları sayesinde botanik kriterlere uyduğu için bir meyve olarak kabul edilir. Daha spesifik olarak, avokado, Lauracaea ailesindeki Persea cinsine ait bir meyvedir. Bu, ağaç ve çiçekli bitki türünü ifade eder.
Avokado bir zamanlar kraliyet sofraları için ayrılmış lüks bir yemekti, ancak şimdi avokado dünyanın her yerinde hayatın her kesiminden insanlar tarafından beğeniliyor.
AVOKADO NASIL YENİR?
Avokado tohumunu çıkarmanın en kolay ve güvenli yolu, avokadoyu dörde bölmektir.
Avokadoyu, meyve kesme tahtası üzerinde düz olacak şekilde tohumun etrafına yarı uzunlukta dikkatlice kesin.
Avokadoyu döndürün ve tohumun etrafında uzunlamasına kesin, avokado parçaları oluşturun
Avokadoyu kivi veya elma (veya her ikisi) içeren bir kağıt torbaya koyarak avokado olgunlaşma sürecini hızlandırabilirsiniz. Elma, kivi ve avokadonun hepsi etilen üretir. Etilen, olgunlaşma sürecini tetikleyen doğal bir bitki hormonudur ve ticari olarak muz, avokado ve diğer meyvelerin olgunlaşmasına yardımcı olmak için kullanılır.
AVOKADO HAKKINDA EKSTRA BİLGİLER
Avokado, armut benzeri şekli ve yeşil kabuğundan dolayı Timsah Armutu olarak da adlandırılır.
Avokado, İspanyolca aguacate kelimesinin bir türevidir ve bu da Aztek kelimesi ahuacatl'dan gelir.
ABD'de tüketilen avokadoların çoğu ithal edilmektedir. Kaliforniya, ABD'de yetiştirilen en büyük avokado üreticisidir.
Kaliforniya'da yaklaşık 50.000 dönümlük arazide çiftçilik yapan 3.000'den fazla avokado yetiştiricisi var.
Tek bir California Avokado ağacı, yılda ortalama 60 pound veya 150 meyve üretebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder