Halsizliğe ne iyi gelir, evde tedavi ile nasıl geçer? Halsizlik neden olur, belirtileri nelerdir?
Halsizlik genellikle fiziksel, zihinsel veya her ikisi birden olabilen enerji ve motivasyon eksikliği hissi olarak tanımlanır. Halsizlik, uyuşukluk ile aynı şey değildir, ancak uyku arzusu yorgunluğa eşlik edebilir. Peki, halsizliğe ne iyi gelir ve halsizlik neden olur? Halsizlik, yorgunluğa eşlik edebilen veya bağımsız olarak var olabilen bir kayıtsızlık hissidir. Bu başlık altında, baş ağrısı ile halsizlik nedenleri ve ‘halsizlik nasıl geçer’ sorusunun yanıtı yer almaktadır.
Halsizlik hem dünyada hem de Türkiye'de oldukça yaygındır. İnsanların yaklaşık %20'si normal bir yaşam sürmeye engel olacak kadar yoğun yorgunluğa sahip olduklarını iddia ediyor. Halsizlikte, fiziksel bir nedenin %20 ila %60 oranında sorumlu olduğu tahmin edilirken, duygusal veya zihinsel nedenler halsizlik vakalarının diğer %40 ila %80'ini oluşturuyor. Peki, halsizlik neden olur ve halsizlik belirtileri nelerdir? Maalesef, yoğun fiziksel veya zihinsel aktivite (veya her ikisi) yaşayan normal bireylerde halsizlik meydana gelebilir. Aşağıda, halsizlik ile ilgili tüm merak edilenler yer almaktadır.
Bazı hastalık ve sendromlarda ortaya çıkan yorgunluğun aksine, sağlıklı bireylerde normal halsizlik, fiziksel veya zihinsel aktivitenin azaldığı birkaç saatten yaklaşık bir güne kadar hızla geçer. Ayrıca, insanlar yemek yedikten sonra zaman zaman halsizlik yaşarlar (bazen yemek sonrası depresyon olarak adlandırılır), bu özellikle büyük öğünlerden sonra yemeğe normal bir tepki olabilir ve bu yaklaşık 30 dakika ila birkaç saat sürebilir.
HALSİZLİK BELİRTİLERİ
Halsizlik, genellikle altta yatan bir nedeni olan bir belirtidir. Halsizlik, insanlar tarafından farklı şekillerde tanımlanabilir ve bazı kombinasyonları (hem zihinsel hem de fiziksel) içerebilir; zayıflık, enerji eksikliği, sürekli halsizlik veya bitkinlik, motivasyon eksikliği, konsantre olma zorluğu ve / veya görevleri başlatma ve tamamlama güçlüğü.
Bayılma veya bilinç kaybı (senkop), yakın senkop, hızlı kalp atışı (çarpıntı), baş dönmesi veya baş dönmesi gibi diğer semptomlar da etkilenen kişinin yaşadığı yorgunluğun bir parçası olarak tanımlanabilir. Bu semptomların varlığı aslında bir sağlık bakımı pratisyeninin yorgunluğun altında yatan neden (ler) i keşfetmesine yardımcı olabilir.
Aşırı halsizlik
Halsizliğin ana semptomu, dinlenme veya uyku ile geçmeyen aşırı fiziksel ve zihinsel yorgunluktur. Bu, günlük yerine getirmeniz gereken sorumlulukları ve etkinlikleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir.
Bu sağlık sorununa sahip olan çoğu kişi, bunaltıcı ve daha önce yaşadıklarından farklı bir halsizlik türü olarak tanımlar.
HALSİZLİK BELİRTLİLERİ NELERDİR?
Diğer halsizlik semptomları şunları içerir:
- uykusuzluk gibi uyku sorunları
- kas veya eklem ağrısı
- baş ağrısı
- şiş olmayan boğaz ağrısı veya boğaz bezleri
- düşünme, hatırlama veya konsantre olma sorunları
- grip benzeri semptomlar
- baş dönmesi veya hasta hissetmek
- hızlı veya düzensiz kalp atışları (kalp çarpıntısı)
Halsizliğin tedavisi, nedene bağlıdır. Halsizliğe neden olan durumların bazı tedavileri arasında ilaçlar, antibiyotikler, vitaminler ve egzersiz bulunur. Halsizliğin tıbbi tedavisi, altta yatan neden (ler) in tedavisine bağlıdır. Neyse ki, yorgunluğun pek çok nedeni ilaçlarla tedavi edilebilir; örneğin, anemi için demir takviyeleri, uyku apnesine yardımcı olan ilaçlar ve makineler, kan şekerini kontrol eden ilaçlar, tiroid fonksiyonunu düzenleyen ilaçlar, enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler, vitaminler ve / veya diyet değişiklikleri için öneriler ve mantıklı bir egzersiz programı. Yine, altta yatan neden (ler) in tedavisi, halsizlik semptomunun tedavisinin anahtarıdır.
Doktora giderek, altta yatan nedeni öğrenmeniz gerekir.
Nedenini öğrendikten sonra, hastanın yaşamsal belirtilerine (ağırlık, kan basıncı, nabız, sıcaklık, nefes alma hızı) odaklanarak fizik muayene yapılacaktır. Doktor, hastanın genel görünümünü gözlemleyecek, kalbi, akciğerleri ve karnı dinleyecek ve pelvik ve rektal muayene yapabilir.
Doktor, yorgunluğun altta yatan şüpheli nedenine bağlı olarak aşağıdaki testlerden bazılarını isteyebilir.
- Kan testleri, enfeksiyon, anemi veya diğer kan anormallikleri veya beslenme sorunları hakkında bilgi sağlar.
- İdrar tahlili diyabete, karaciğer hastalığına veya enfeksiyona işaret edebilecek bilgiler sağlar.
- Chem-7, kanda dolaşan 7 yaygın maddeye bakar. Elektrolitlerden (sodyum, potasyum, klorür ve bikarbonat), normal işleyen böbrekler tarafından temizlenen atık metabolizma ürünlerinden (BUN ve kreatinin) ve vücut hücreleri için enerji kaynağından (glikoz) oluşur.
- Tiroid fonksiyon testleri tiroid bezinin fonksiyonunu inceler (tiroid seviyeleri çok yüksek veya çok düşük).
- Hamilelik testi
- Sedimantasyon hızı testi, kronik hastalıklar veya inflamatuar durumlar için kontroller.
- HIV testi
- Göğüs röntgeni, olası enfeksiyonları veya tümörleri araştırır.
Yorumlar
Yorum Gönder