Yulaf ezmesi nasıl yenir? Yulaf kahvaltıda nasıl yenir?
Yulaf dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasında yerini almaktadır. Mükemmel bir vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynağıdır. Glütensiz tam tahıl olan yulaf, kalp hastalığı riski, kan şeker seviyeleri hatta kilo gibi yaygın sorunların giderilmesinde etkin rol oynar. Günlük yulaf ezmesi tüketiminin 2535 gram arası olmasını öneren uzmanlar aynı zamanda çiğ yulafı süt ya da su içinde bekleterek yemeyi tavsiye ediyor. Besin ve enerji değeri yüksek olması nedeniyle özellikle kahvaltı olmak üzere ekmek, kurabiye ve bisküvi yapımında sık tercih ediliyor.
Yulaf 8 adet temel aminoasit içerir ve doğal protein kaynakları arasında benzersiz bir besin kaynağıdır. Güne enerjik bir başlangıç yapmak isteyenler yulaf ezmesini tercih edebilirler. Yüksek oranda Omega3 ve linoleik asit içer. Bu asitler kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olur, beyin ve kalp asitlerini destekler ve korur. İyi yağlar sınıfına giren yulaf, aynı zamanda B vitamini kompleksi bakımından incelendiğinde sinir sistemi işlevlerini destekler ve dengeleye yardımcı olur. İri taneli ve sağlam olduklarından pişirme işlemi bu noktada zordur. Bu nedenle genellikle kesilmiş, öğütülmüş ve ezilmiş halde kullanılır. Tatlı ve tuzlu yiyeceklerde karşımıza çıkan yulaf çiğ formda tüketildiğinde mide ve bağırsaklarda birikerek hazımsızlık ve beraberinde kabızlık sorunlarına yol açabilir. Dengeli bir diyetle tüketilmesinde bir sakınca görülmese de çiğ yulaf çinko, demir gibi minerallere bağlanan ve vücudun bu mineralleri emmesini güçleştiren antinutrient fitik asidi içerir. Özellikle çiğ hali ile sık tüketildiğinde mineral eksikleri kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle su, meyve suyu ya da süt içerisinde buzdolabında bekleterek tüketilmesi önerilir. Böylelikle çiğ yulaf yenir mi sorusunun yanıtını verdik. Şimdi yulaf ezmesi nasıl yenir, kahvaltıda yulaf ezmesi nasıl yenir? Günlük yulaf tüketimi ne kadar olmalıdır? Yulaf ezmesi zayıflatır mı, yoğurtla nasıl yenir? Gibi merak edilen tüm sorularınızın yanıtları ile sizleyiz…
YULAF EZMESİ NASIL YENİR?
Günün her saatinde tüketebileceğiniz yulaf ezmesi tarifleri şu şekildedir;
- Yulaf ezmesini omletinizi ekleyerek daha doyurucu olmasını sağlayabilirsiniz.
- Spor öncesi bir miktar yulaflı yiyecek enerjinizi arttırır ve zinde hissettirir.
- Kek, kurabiye pasta gibi, hamur işlerine ilave ederek besin değerini yükseltebilirsiniz.
- Smoothie'lere ekleyerek kıvam almasını sağlayabilirsiniz.
YULAF EZMESİ KAHVALTIDA NASIL YENİR?
Sabahları kahvaltı yapmaya vakti olamayanlar, cam bir kavanoz içinde besleyici bir kahvaltıyı yanında taşıyabilirler. Bunun için kavanozun içine 5 yemek kaşığı yulaf ezmesi, ¾ bardak süt,1/2 çay kaşığı tarçın ve 1 tatlı kaşığı balı ekleyin ve karıştırın. Ağzını iyice kapattıktan sonra bir gece dolaba kaldırın. Sabah üzerine biraz muz, 3 adet çiğ badem, 4 adet ceviz içi ve 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi rendesi ekleyin ve tüketin.
Yulaf ezmesi ile pancake hazırlayarak kahvaltılarda tüketebilirsiniz. İçine biraz muz ekleyerek şeker ilavesiz hazırlayacağınız yulaf ezmeli pancake tarifleri oldukça doyurucu bir tarif olacaktır.
Sabahları güne omletle başlayanlardansanız omletinize yulaf ezmesi ilave ederek zenginleştirebilir ve tadına doyulmayacak farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Kahvaltınız için yulaf ezmeli muffin tarifi de bir seçenek olabilir. Ayrıca bir bardak süte biraz yulaf ezmesi ilave ederek sabahları içebilirsiniz.
YULAF EZMESİ YOĞURTLA NASIL YENİR?
Harika bir probiyotik olan yoğurdu yulafla birlikte tüketmek oldukça akıllıcadır. Özellikle ev yapımı yoğurtla bu tarif daha da faydalı olacaktır. Yoğurtlu yulaf ezmesini kısa sürede hazırlayabilirsiniz. 1 kase yoğurda 1 yemek kaşığı yulafı ekleyin ve karıştırın. Dilerseniz içine böğürtlen, muz, çilek, elma, şeftali gibi meyveleri de ilave edebilirsiniz.
YULAF EZMESİ ZAYIFLATIR MI?
Yulaf ezmesi oldukça doyurucudur, bu özelliği ile daha az kalori almanıza ve kilo vermenize yardımcı olur. Aynı zamanda yulaf ezmesinde bulunan betaglukan midenin yiyecekleri boşaltma süresini geciktirici ve bu sayede tokluk hissi verir. Yulaf ezmesi ile düzenli olarak yapacağınız kahvaltılar iştahınızı kontrol altına alarak fazla kalori almanızı önler.
DİYETTE YULAF EZMESİ NASIL YENİR?
- Diyet yapanlar genellikle yulaf ezmesini salatalarda, yoğurtlu menülerde ve ara öğünlerde kullanabilirler.
- Yulaf ezmesi özellikle diyet yaparken tüketildiğinde ekmek yeme alışkanlığınızın önüne geçecektir.
- Aşırı açlık hissedildiğinde bir kase yoğurt ya da bir bardak süte yulaf ezmesi ekleyerek gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
- Kahvaltıda soya sütü, portakal suyu ile yulaf ezmesi tüketebilirsiniz.
- Ara öğünlerde kuru yemişlerle birlikte bir miktar yulaf ezmesi yemenizin bir sakıncası bulunmaz.
Yorumlar
Yorum Gönder