Yoğurdun faydaları nelerdir? Yoğurt nelere iyi gelir, günde ne kadar tüketilmeli? Yoğurdun mideye, ciğere, akciğere faydaları...
Bazı besinlerin sağlığımız açısından faydaları saymakla bitmez. Bunların başında gelense tabii ki sofraların baş tacı yoğurttur. Bir kâse yoğurtta yaklaşık olarak 9- 10 gr karbonhidrat, 6 gr protein ve 6 gr da yağ bulunur. Yoğurt, maya kültürü ve sütün fermente edilmesiyle oluşan son derece yararlı bir besindir. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücut için besleyiciliğiyle düzenli tüketimi tavsiye edilen bir besindir. Bunca yararının yanı sıra düşük kaloriye sahip oluşu da popülerliğini arttırmaktadır. Yoğurdun faydaları nelerdir? Bu konuyu ayrıntılı olarak açıklayacağız. Yoğurt nelere iyi gelir, günde ne kadar tüketilmeli? İşte merak edilenler…
Yapılan bilimsel çalışmalar yoğurdun sağlığımız üzerindeki faydalarını her geçen gün ortaya koymaktadır. Bu durumda dünyadaki yoğurt tüketimi üzerinde bir artış sağlamaktadır. Yoğurt günde ne kadar tüketilmeli? Bu soruyu cevaplayalım. Günlük tüketilecek yoğurt miktarını belirleyen en önemli etken diğer süt ürünlerinin ne ölçüde tüketildiğidir. Diğer süt ürünleri pek tüketilmiyorsa günlük yoğurt miktarını arttırmak da fayda vardır. Günlük öğünlerinizde hiç süt ürünleri tüketmiyorsanız günde 3-4 kâse yoğurt tüketmenizde fayda vardır. Yoğurt nelere iyi gelir, günde ne kadar tüketilmeli? İşte tüm merak edilenler…
YOĞURDUN MİDEYE FAYDALARI
- Akşamları meyve tüketiminden sonra yenilen yoğurt, midede biriken şekeri dengeler. Böylece vücuttaki şekeri dengelemek için üretilen insülini ve insülinin vücuda verdiği zararları azaltır.
- Yoğurt bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak sindirimi kolaylaştırır.
- Hastalar ve bünyesi zayıf olanlar içinse süte göre sindirimi daha kolay daha besleyicidir.
- Mide bulantısına iyi gelir.
- Kalsiyum, protein ve kuru madde oranı yüksektir.
YOĞURDUN CİLDE FAYDALARI
- Yoğurt cilt nemlendirici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda cildi ölü hücrelerden arındırarak peeling etkisi de sağladığı bilinmektedir. Bu nedenle yoğurtla yapılan yüz maskelerinin haftada bir kullanılması cilde esneklik e parlaklık kazandırdığından tavsiye edilmektedir.
- Kırışıklık ve ince çizgilerin oluşumunu da engellediği bilinmektedir. Yoğurt cildi nemlendirici ve ölü hücrelerden arındırıcı etki sağlar.
- Akne lekeleri içinse yoğurt maskesine limon suyu ekleyerek cilde uygulanabilir.
YOĞURDUN AKCİĞERE FAYDALARI
- Tüberküloz hastalarına antibiyotik etkisi vardır.
- Zehirlenmelerde ise yoğurt zehirli maddelerin kana geçişini engeller. Bu nedenle zehirlenen kişilere yoğurt yedirilir.
YATMADAN ÖNCE YOĞURT YEMENİN FAYDALARI
- Yoğurt denilince akla gelen ilk faydası elbette ki uykusuzluk sorununa yardımcı olmasıdır. Uzmanlar, uyku sorunları yaşayanlara yatmadan önce yoğurt yemelerini tavsiye etmektedir. Çünkü yoğurdun içerisinde uykuya dalma isteği uyandıran yararlı bir protein bulunmaktadır.
- Gece yoğurt yemenin pek bilinmeyen faydalarından biri ise soğuk algınlığına karşı vücudun direncini arttırdığıdır. Gece yenen yoğurt hücrelerin mikroplarla savaşmasına yardımcı olmaktadır.
- Gece yoğurt tüketmek diş hastalıklarından korunma konusunda da yardımcıdır.
EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI
Ev yapımı yoğurtlar katkı maddesi içermediği gibi yüksek miktarda da probiyotik içermektedir. Probiyotikler bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sayede kabızlık, hazımsızlık ve ishal gibi rahatsızlıklardan korunma konusunda yardımcı olur.
YOĞURT GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?
- 1-3 yaş grubu çocuklar için 4 porsiyon
- 4-6 yaş arası çocuklar için 3-4 porsiyon
- 7-9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 porsiyon
- 10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon
- Yetişkinler; günlük 3 porsiyon,
- 65 yaş ve üzeri bireyler ise 4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir.
YOĞURDUN ZARARLARI
Yoğurdu bu denli değerli kılan şüphesiz ki içeriğindeki mineraller ve vitaminlerdir. Yoğurt kemik ve iskelet sistemimiz açısından son derece faydalı bir besindir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, manganez, demir, C ve B12 vitaminleri ve omega-4 bakımından oldukça zengin bir besindir. Ancak aşırı tüketim ve son kullanma tarihi geçen yoğurtlar sağlığımız açısından risk teşkil etmektedir.
Yoğurt yüksek miktarda kalsiyum ve protein içermektedir. Günlük kalsiyum alımı 1500 mg ile sınırlandırılmalıdır. Her besinde olduğu gibi yoğurtta da fazla tüketimin zararları bulunmaktadır.
Fazla kalsiyum alımının zararları:
- Kemiklerde birikmesi durumunda kemik kırıklarına sebebiyet verebilir.
- Böbrek taşına neden olabilir.
- Erkeklerde prostat kanseri riskini arttırabilir.
- Kanda pıhtılaşma bozukluğuna neden olabilir.
Fazla protein alımının zararları:
- Karaciğer ve böbreklerin fazla çalışmasına neden olup sistemlerini bozabilir.
- Fazla kolesterol alımına sebep olabilir.
- Karaciğer, böbrek, gut ve kalp damar hastalıkları açısından risk oluşur.
- İshal ve karın ağrısı gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
- Laktoz intoleransı veya süt alerjisi olanlarda olumsuzluklara sebep olabileceğinden dikkatli tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder