Tırnak mantarı nasıl geçer? Tırnak mantarını ne öldürür, ilaçları nelerdir?

 Tırnak mantarı en çok merak edilen konular arasında yer alır. Çoğu kişi de görülen tırnak mantarı bulaşıcı olması nedeniyle kokrulan bir problemdir. Peki tınak mantarı nedir? Tırnak mantarı nasıl geçer? Dr.Ata , tırnak mantarlarının en etkili tedavi yöntemlerini açıkladı. İşte tırnak mantarı nasıl geçer sorusunun cevabı...

Dermatoloji Uzmanı Dr.Ata Nejat Ertek, tırnağın yavaş uzayan bir deri eki olduğunu belirterek, "Tırnak mantarı (onikomikozis) tırnağı kalınlaştırır, rengini bozar ve tırnak yatağından ayırır. Ülkemizde tırnak mantarı sorunu oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Sıklıkla erişkinlerde görülür. Tırnak mantar hastalıkları ağrı gelişimi, başka enfeksiyonlara yol açması ve bulaşıcı olması nedeni ile ciddi bir sağlık sorunudur. Özellikle yaşlı hastalarda, şeker hastalarında ve savunma sistemi problemli olan hastalarda daha dikkatli olunmalıdır. Bunun yanı sıra el ve ayak tırnaklarında ciddi estetik problemlere sebep olmaktadır" diye konuştu.

5 PARMAĞIN TIRNAKLARINA DA UYGULANMALIDIR

Tırnak mantarlarının en etkili tedavi yöntemlerinin başında lazer tedavisi geldiğini kaydeden Dermatoloji Uzmani Dr.Ata Nejat Ertek, "Lazer tedavileri; her yaş döneminde düşük risk ve geniş güvenli kullanım özelliği, yüksek hasta uyumu ve klinik iyileşmesi ile tırnak mantarlarında ilk tedavi seçenekleri arasına yer almaktadır. Ayak tırnağına uygulanan lazer ışığı, tırnak yatağına, tırnak ve etrafındaki yumuşak dokuya zarar vermeden uygulanır. Mutlaka 5 parmağın tırnaklarına da uygulanmalıdır çünkü diğer parmaklardaki tırnaklarda da gizli mantar olabilir. Lazer tedavisi sırasında hafif ısınma hissi duyulur. Herhangi bir şekilde ağrı kesici veya anesteziye gerek yoktur. Uygulama sonrasında hemen günlük aktivitelerinize geri dönebilirisiniz" dedi.

Lazerle tırnak mantarı tedavisi işleminin yaklaşık 15 dakika kadar sürdüğünü ifade eden Dermatoloji Uzmani Dr.Ata Nejat Ertek, "Tedavide bazı hastalar için tek seans yeterli olurken bazı hastalar (çok ileri safhalar) içinse daha fazla seansa (6-8 seans veya fazlası) gerek vardır.Lazer işlemi sonrası hemen pedikür yaptırabilir ya da oje sürebilirsiniz. Burada önemli olan lazer işlemi öncesi dönemdir. Lazer işlemi uygulanmadan 1 gün önce ayağınızdaki tüm ojeleri temizleyip, ayak temizliğinizi yapmalısınız.
Mantar hastalığı çevresel faktörlere bağlı bir rahatsızlık olduğu için tekrarlaması mümkün olabilir.Bu nedenle mutlaka hastalıktan korunmak için uzmandan bilgi alınmalıdır" diye konuştu.

TIRNAK MANTARI HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

  • Tedavi enfekte olmuş tırnağın hekiminiz tarafından mümkün olduğunca uzaklaştırılması ile başlayabilir. Bu şu şekilde yapılabilir:
  • Tırnağın makas ile kesilmesi
  • Törpülenmesi
  • Üre içerikli bir krem ile eritilmesi

Eğer enfeksiyonunuz hafif ve tırnağınızda küçük bir alana sınırlıysa, dermatoloğunuz antifungal bir krem veya ilaçlı bir tırnak cilası verebilir. Eğer enfeksiyon tırnağınızın geniş bir alanında veya birkaç tırnakta ise hekiminiz terbinafin veya itrakonazol gibi bir oral antifungal tedavi verebilir. Her iki ilaç da bazen sıkıntılı yan etkilere neden olabilir. İtrakonazol ciddi ilaç etkileşimlerine neden olabilir. Çok şiddetli olgularda tırnak mantarı tedaviye dirençli ise tırnağın tümünü cerrahi olarak çıkarmak gerekli olabilir.

TEDAVİ SONRASI TIRNAK NASIL GÖRÜNÜR?

Birçok birey birkaç ay süreli oral antifungal ilaç ile tedavi edilebilir. Ancak mantar öldükten sonra bile tırnak normal görünümüne dönemeyebilir. Bazı bireylerde oral antifungal ilaç ile başarılı bir tedavi sonrası bile tekrar nüks edebilir.

TIRNAK MANTARI BULGULARI NELERDİR?

Tırnak rengi sarı veya kahverengiye dönüşür. Tırnak kalınlaşır ve aşırı büyür. Tırnak altında kötü kokulu bir birikim olabilir. Enfeksiyon ilerledikçe tırnak gitgide ufalanıp dökülebilir ya da ayakkabı içerisinde rahatsızlık veya ağrıya neden olacak kadar kalınlaşabilir.

TIRNAK MANTARI HASTALIĞININ TANISI NASIL KONUR?

Dermatologunuz el ve ayak tırnaklarını görünümüne bakarak tanı koyabilir. Bazen tırnaklarınızdan küçük örnekler alınabilir. Bu örnekler test edilmesi için laboratuvara gönderilir ve tanı kesin konulabilir.

TIRNAK MANTARI RİSKİNİZİ ARTTIRABİLECEK FAKTÖRLER NELERDİR?

  • Ayakları uzun süre nemli kalan meslekler (asker, atlet, madenci vb.)
  • Enfeksiyona direncinizi azaltabilecek veya ayak parmaklarınıza kan akımını engelleyebilecek hastalık hikayesi(diabet, dolaşım bozukluğu, HIV)
  • Tırnakta zedelenme, travmalar
  • Parmakları sıkıştıran dar ve ucu sivri ayakkabı giyilmesi,
  • Soyunma odaları, yüzme havuzu ve duş gibi ortak kullanım alanlarının kullanımı
  • Aynı ayakkabıları üst üste giymek
  • Hijyenik olmayan ortamda, sterilizasyonu sağlanmamış aletlerle yapılan manikür ve pedikür
  • Çıplak ayakla toprağa basılması
  • Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam
  • Kötü ayak hijyeni

TIRNAK MANTARI HASTALIĞININ BEKLENEN SÜRESİ NE KADARDIR?

Tırnak mantarı nadiren kendiliğinden iyileşir. Genellikle kronik (uzun-süren) bir durumdur. Giderek kötüleşerek diğer tırnakları etkileyebilir. Etkilenen tırnak düşse de yeni tırnakta mantar ile enfekte olabilir.

TIRNAK MANTARI HASTALIĞINDAN NASIL KORUNULUR?

Tırnak mantarından korunmak için:

  • Ayağınızın hava almasına izin veren rahat ayakkabı ve çoraplar giymelidir.
  • Ortak kullanılan duş ve soyunma odalarında başkalarına ait ayakkabı, sandalet veya terlik giyilmemelidir.
  • Ayaklarınızı her gün yıkayın. Tamamen kurulayın ve kaliteli bir ayak pudrası kullanın.
  • Her gün temiz çorap giyin.
  • Tırnaklarınızı kısa tutun.
  • Pedikür aletlerini kullanmadan önce dezenfekte edin.

Yorumlar