Pastırma nasıl yenir? Pastırma çiğ yenir mi, nasıl pişirilir?
Çiğ etin birçok baharat ve tuzla kurutularak uzun süre dayanıklılığını koruması için elde edilen bir yiyecek olan pastırma, geleneksel Türk Lezzetleri arasında yüzyıllardır yerini korumaktadır. Sağlıksız olduğu düşünülür ancak, katkısız ve kimyasal içermemek suretiyle son derece sağlıklı ve protein deposu şarküteri et ürünüdür. Çiğ hali ile rahatlıkla tüketilebilen pastırmayı sadece yemeklerde değil kahvaltı gibi günün tüm öğününde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Her ne kadar uzun süre dayanan bir yiyecek olsa da bozulmuş pastırma renk ve kokusu ile kendini çabucak ele verir. Peki, pastırma nasıl yenir? Pastırma nasıl pişirilir? Kahvaltılık pastırma tarifleri nelerdir? Bozulmuş pastırma nasıl anlaşılır?
Pastırma, antrikot ve bonfile gibi etlerin tuzlanması, baskılanması, kurutulması ve çemenlenmesi ile yapılır. Sağlıklı bir yiyecek olmasına rağmen içinde yoğun bir şekilde baharat ve tuz bulunması nedeniyle böbrek, tansiyon ve kalp hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir. Pastırma tek başına tüketildiğinde lezzetli ve faydalı bir besin olmakla birlikte yemeklere ve kahvaltılık tariflere alternatif bir lezzet ve çeşitlilik kazandırır. Ancak pastırmanın besin değerini yok etmemek için kızartma işleminden kaçınılması gerekir. Peki, pastırma nasıl pişirilir? Pastırma nasıl yenir? Pastırma ile neler yapılır? Kahvaltılık pastırma tarifleri nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…
PASTIRMA NASIL YENİR? PASTIRMA İLE NELER YAPILIR?
Pastırmayı ara sıcaklarda ve ev yemeklerinde severek kullanabileceğiniz tarifler bulunur. Kuru fasulyeye çok yakıştığını hepimiz biliyoruz aynı zamanda pastırmalı makarna ve pastırmalı paçanga böreğini deneyebilirsiniz. Pastırmalı kiş, pastırmalı pizza, kaşarlı ve pastırmalı mantar dolma ve kahvaltı da doyurucu pastırmalı lezzetlerle güzel bir güne başlayabilirsiniz.
KAHVALTILIK PASTIRMA TARİFLERİ
PASTIRMALI MENEMEN TARİFİ
Menemen akşam yemekleri de dahil kahvaltı gibi tüm öğünlerde tüketilebilen lezzetli bir yiyecektir. Pastırma için gerekli malzemeleri şu şekilde sıralamak mümkün.
PASTIRMALI MENEMEN İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- Pastırma
- 1 Adet kapya biber
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 2 adet yumurta
- Tereyağı
- Kaşar peynir rendesi
PASTIRMALI MENEMEN YAPILIŞI
Biberleri doğrayıp uygun bir tavaya alıyoruz. Ardından domatesi ilave ederek biraz soteliyoruz. Daha sonra pastırmaları ekleyerek biraz pişiriyor ve tek kişilik fırın kaplarına alıyoruz. Üzerine bir adet yumurta kırarak fırına veriyoruz ve fırından almadan önce kaşar rendesi serpiştiriyor ve son olarak servis ediyoruz.
PASTIRMALI YUMURTA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 5-6 adet pastırma
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
PASTIRMA YUMURTANIN YAPILIŞI
Pastırmayı ince şeritler halinde dilimleyin. Tavada yağı erittikten sonra sıvı yağı ekleyin. Pastırmaları kızartmadan hafifçe tavada çevirin. Daha sonra 2 adet yumurtayı kırın ve karıştırın. İsterseniz yumurta beyazını tavaya döküp pişirebilir ve son olarak sarıları dağıtmadan üzerinde hafif akışkan kıvam sağlayabilirsiniz.
PASTIRMALI EKMEK DİLİMLERİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Evde bayatlayan ekmekleriniz varsa onları değerlendirerek sabah kahvaltısında harika bir sunum yaratabilirsiniz;
- 2 yumurta
- 6 dilim ekmek
- Kaşar peynir rendesi
- Pastırma dilimleri
- Pul biber, tuz
PASTIRMALI EKMEK DİLİMLERİ YAPILIŞI
Yumurtalar bir kabın içinde çırpılır ve baharatlar ilave edilir. Ekmeğin iki tarafı yumurtaya bulanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır. Ekmeklerin üzerine pastırmalar dizilir ve kaşar peynir rendesi eklenir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına alınarak ekmekler kızarana kadar pişirilir.
PASTIRMA NASIL SAKLANIR?
"Pastırma nasıl saklanır" sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Pastırmanın raf ömrünü ve kalitesini muhafaza etmek için uygun depolama işlemi son derece önemlidir. Açılan pastırma buzdolabına ya da dondurucuya yerleştirilmeden önce muhakkak folyo ya da streç filme sarılmalıdır. Ayrıca hava geçirmeyen bir kapta da muhafaza ederek tazeliğini koruyabilirsiniz. Uzun süre koruma sağlamak için pastırmayı kullanacağınız büyüklüklere ayırdıktan sonra buzlukta saklayabilirsiniz.
BOZULMUŞ PASTIRMA NASIL ANLAŞILIR?
Pastırma bozulmaya başladığında görünümü kahverengi, gri ve yeşilimsi bir renge bürünebilir. Dış yüzeyi nemli ve yapışkan bir hal alır. Aynı zamanda kokusu değişen ekşimsi ve çürük kokulu pastırma tüketilmemelidir. Pastırmanızda bu gibi belirtiler var ise bozulmuş olma ihtimali yüksektir, bu nedenle tüketmekten kesinlikle kaçınmanız gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder