Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? Mucizevi Bitki Kekik Çayı Nelere, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kekik, bitkilerin nane familyasına ait küçük bir bitkidir ve yüzlerce yıllık zengin bir kullanım geçmişine sahiptir. Örneğin Orta Çağ'da insanlar kabus görmemesi için yastıklarının altına kekik yerleştirmişlerdir. Öte yandan, eski Romalılar, ilave lezzet için peynirle birlikte kekik tüketmekteydi. Peki, kekik çayının faydaları nelerdir, kekik çayı hangi hastalıklara iyi gelir? Bu başlık altında, mucize bir bitki olan kekik ve tüketilmesi birçok uzman tarafından tavsiye edilen kekik çayı hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.
Kekik çayının faydaları saymakla bitmiyor! Kekik çayı hangi hastalığa iyi gelir sorusu da vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmakta… Kekik, tedavi edici kullanımlarının yanı sıra yemek pişirmede de kullanılmaktadır. Taze veya kurutulmuş yaprakları ve çiçekleri, güzel bir tat vermek için güveçlere, çorbalara ve sotelenmiş sebzelere karıştırılır. Kekiği kullanmanın bir başka popüler yolu da, birçok insanın keyif aldığı bir içecek olan çaydır. Peki, kekik çayı faydaları nelerdir?
Kekik Çayı Nedir?
Günlük beslenmenize kekik katmak istiyorsanız, onu çaya çevirmek iyi bir başlangıç noktasıdır. Kekik çayı, bitkinin yapraklarının demlenmesi ile yapılan bir içecektir. Bunu yapmak için su kaynatılır ve sonra kaynatılır. Yapraklar daha sonra eklenir ve içmeden önce beş dakika demlendirilir.2 Bu yöntem genellikle kendi kurutulmuş yaprak stoğunuz varsa kullanılır. Kendi yapraklarınızı evde yetiştirmeniz mümkün değilse, poşet çay satın almak uygun bir alternatiftir.
Kekik Çayının Faydaları
İçerdiği antioksidan, vitamin ve mineral bolluğu sayesinde düzenli olarak kekik çayı içmek sağlığınıza faydalı olabilir. Yayınlanan araştırmalar, bitkinin şunlara yardımcı olabileceğini göstermiştir:
• Bakterilerle savaşın: Bilim adamları kekikte bulunan uçucu yağların güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu keşfettiler. Özellikle pnömoni ve ishal gibi çeşitli hastalıklardan sorumlu bir bakteri türü olan E. coli'ye karşı etkili olduğu bulunmuştur.
• Enflamasyonu yönetir: Kekikteki aktif bir bileşik olan timol, belirli inflamatuar yolları baskılayarak inflamasyonu yönetmeye yardımcı olabilir. Özellikle karın bölgenizdeki organları kaplayan zar olan peritonun iltihaplanmasına karşı oldukça etkili olabilir.
• Kanser riskini azaltın: Natural Product Communications'da yayınlanan bir araştırma, kekik ekstraktlarının kolon kanserine karşı sitotoksisite sergilediğini göstermektedir.7 Başka bir çalışmada, kekiğin meme kanserine karşı yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir.
• Kan basıncını kontrol edin: Farelerde test edilen bir çalışmada kekik kan basıncının düşmesine yardımcı oldu. Bu bulgu, kekiğin yaygın olarak kullanıldığı Akdeniz diyetinin insanlarda sağlıklı kan basıncı seviyelerini destekleyebileceğini göstermektedir.
Kekik Çayının Besin Değerleri ve Kafein İçeriği
Kekik yaprağında kafein yoktur; bu nedenle, içecek kafeinsiz kabul edilir. Aynı zamanda sağlığınızı geliştirebilecek çeşitli vitaminler, mineraller ve uçucu yağlar açısından da zengindir.
Evde Kekik Çayı Nasıl Yetiştirilir, Kolay Saklanır
Harika kekik çayı yapmak bitkinin kendisiyle başlar. Kekiğin yetiştirilmesi kolaydır ve kendi arka bahçenizden toplanan yüksek kaliteli yaprakları kullanmak, ticari olarak yapılan çaydan gelen potansiyel toksinlerden kaçınırken en iyi tadı almanızı sağlar.
Bol miktarda güneşe maruz kalan ve iyi drene olan, kuru ve kumlu bir toprağa kekik ekerek başlayın. Bir kök ekerseniz, elde edilen hasat çok hızlı çoğalabilir, bu nedenle bahçenizdeki diğer bitkileri fazla büyütmediğinden emin olun. Tohumlar ayrıca kekik ekmenin de uygun bir yoludur. Özellikle bitkilere zarar veren kuzey ekim bölgelerinde yaşıyorsanız, kekik bitkilerinizi ilkbaharda geri gelmelerine yardımcı olmak için yaprak dökmeyen dallarla örtün.
Kekik hasadı oldukça kolaydır: Bitkiler çiçek açmaya başladığında, dalların üst yarısını kesin ve karanlık, kuru bir yere asmanız, kekik çayı için bu bitkiyi kurutmanıza yetecektir ve kısa bir süre içerisinde kuruyacaktır. İşlemi hızlandırmak için bunları fırın tepsilerine ve fırına veya yiyecek kurutucusuna da yerleştirebilirsiniz.
Bilim dünyasında ilgi gören bu bitkinin bir başka geleneksel kullanımı, boğaz ağrıları için etkili bir çare olarak kullanılmasıdır. Kekik esansiyel yağı, doğanın en güçlü antimikrobiyallerinden biridir ve kalvakrol içeriği, bu rahatsızlık durumuna neden olabilecek birçok farklı bakteriye karşı ana silahtır.
Yapılan bir çalışma kekik yağının ağız boşluğu, solunum yolu ve genitoüriner sistem enfeksiyonları olan hastalardan izole edilen 120 farklı bakteri suşuna verdiği yanıtı test etmiştir. Yağın tüm bakteri türlerine karşı son derece güçlü aktivite sergilediğini buldular. Dahası, antibiyotiğe dirençli suşlara karşı bile etkinlik gösterdi. Kekik yağının ayrıca MRSA dahil çeşitli Staphylococcus türlerine karşı etkili olduğu bulunmuştur.
Yara iyileşmesi
Kekik'te bulunan antiseptik bileşikler - karyofilen, kamfen ve timol - yaraları enfeksiyonlara karşı koruyacak ve iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Kalp sağlığı
Kekiğin antispazmodik nitelikleri (özellikle uçucu yağda) damarları ve arterleri gevşetmeye yardımcı olur, bu da kan basıncını düşürür ve kalp üzerindeki stresi azaltır. Kalp kaslarını tonlayıp güçlendirebilir ve dolaşım sistemini uyararak yine kalp üzerindeki baskıyı hafifletebilirim.
Sindirim sağlığı
Kekik, sindirim sisteminin genel sağlığını destekleyerek sindirim sistemine fayda sağlar. Kekik içerisinde yer alan ktif bileşiklerden biri olan timol, peristaltik kas hareketlerini uyarmaktadır ve böylece midede uzun süre yiyecek kalmamasını sağlar. Bu bitkinin antispazmodik etkisi, bağırsak kramplarını hafifletebilir ve sinidirim ya da emilim bozukluğundan kaynaklanan mide şişkinliğini azaltabilir. Bir gaz giderici olarak da bilinen Kekik, gastrointestinal sistemde gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve şişkinlikle mücadeleye yardımcı olan fazla gazların uzaklaştırılmasını destekler.
Böbrek Sağlığı / Diüretik
Düzenli idrara çıkma (diürez), normal böbrek fonksiyonunu sürdürmek için çok önemlidir. Kekik, çok fazla sıvının tutulmamasını sağlarken, hassas elektrolit dengesini bozmadan doğal bir idrar söktürücü görevi görür.
Yorumlar
Yorum Gönder