Bronşit nedir, neden olur? Bronşit tanı ve tedavi yöntemleri

 Bronşit, akciğerlerin (bronşlar) ana hava yollarının tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olan bir enfeksiyondur. Akut veya kronik olabilir. Akut bronşit genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo ile birlikte görülürken kronik bronşit uzun süreli ve ciddi bir  iltihaplanmadır. Peki, bronşit belirtileri nelerdir? Bronşit nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Bronşit nedir, neden olur? Bronşit tanı ve tedavi yöntemleri

Akut bronşit sıklıkla soğuk algınlığı ve grip virüslerinden kaynaklanırken, kronik bronşit ise sigara kullanımı ve sigara dumanına maruz kalmak, astım, alerji, hava kirliliği, çevrede veya iş yerinde toz veya zehirli gazlara maruz kalma gibi nedenlerden dolayı meydana gelir. Peki, bronşit belirtileri nelerdir? Bronşit nasıl tedavi edilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

BRONŞİT NEDİR?

Bronşlar, trakeadan (boğazın arkasından başlayıp göğse giren hava yolu) aşağıya doğru çıkan iki ana hava yoludur. Bronşların duvarlarının kısımları şiştiğinde ve hassaslaştığında (iltihaplandığında) duruma bronşit denir. Enflamasyon, hava yolunu daraltan ve nefes almayı zorlaştıran daha fazla mukus üretilmesine neden olur.

Akut bronşit: Genellikle bir enfeksiyondan veya daha nadiren kimyasallara maruz kalmaktan kaynaklanır. Şiddetli akut bronşit vakaları zatürreye ilerleyebilir. Durum genellikle kalıcı etkiler olmaksızın birkaç gün içinde düzelir.

Kronik bronşit : Aniden ortaya çıkmak yerine zamanla gelişen daha ciddi bir durumdur. Birkaç ay veya yıl süren tekrarlayan bronşit atakları ile karakterizedir. Kronik bronşitte, akciğerlerdeki hava yolları şişer ve daha fazla mukus üretir. Hava akışındaki tıkanma zamanla daha da kötüleşir ve akciğerlerde solunum güçlüğü ve mukus (balgam) üretiminin artmasıyla sonuçlanır.

BRONŞİT BELİRTİLERİ

Bronşitin en yaygın semptomları:

  • Akan, tıkalı burun
  • Sarı veya yeşil mukus (balgam) üretebilen bir öksürük
  • Halsizlik veya yorgunluk hissi
  • Nefes alırken hırıltı veya ıslık sesi
  • Hafif ateş (mevcut olabilir ya da olmayabilir)
  • Nefes darlığı

BRONŞİT NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hastalığın ilk birkaç gününde bronşit semptomları, soğuk algınlığına benzer. Doktorunuz semptomlar hakkında sorular sorarak ve fizik muayene yaparak bronşiti teşhis eder. Nadiren ek testler istemelerine rağmen, ateşiniz varsa, doktorunuz pnömoniyi (zatürre) dışlamak için bir göğüs röntgeni isteyebilir.

BRONŞİT TEDAVİSİ

Çoğu bronşit vakası kendiliğinden geçer. Enfeksiyon birkaç hafta içinde seyrini sürdürmelidir. Doktorunuzun önerebileceği tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Dinlenme ve bol sıvı alma
  • Göğüs tıkanıklığını gevşetmeye yardımcı olan bol su içmek
  • Öksürük kesici ve / veya ağrı kesici
  • Nemlendirici veya buhar

Antibiyotikler viral enfeksiyonların tedavisinde etkili değildir, ancak doktorunuz bakteriyel bir enfeksiyonunuz olduğundan şüphelenirse, bir tane reçete edebilir.

BRONŞİTİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Sigara içmek de dahil olmak üzere akciğer irritanlarından (tahriş ediciler) kaçınmak bronşiti önlemek için çok önemlidir. Akciğerlerinizi korumaya yardımcı olmak için boya, boya çıkarıcı veya vernik gibi ciğerleri tahriş edici maddeler kullanırken ağzınıza ve burnunuza bir maske takın. Ellerinizi sık sık yıkayın ve her yıl grip aşısı olun. Doktorunuza, özellikle 65 yaş ve üzerindeyseniz, zatürree aşısı olmanız gerekip gerekmediğini sorun.

Yorumlar